31 Ocak 2011 Pazartesi

Allah seni inandırsın: twitter dili



Neredeyse son iki yıldır Türkiye'yi ve tüm dünyayı estiren, fenomene dönüşen adeta popüler kültür haline gelen Twitter' dan  bahsetmek istiyorum bugün.


Tarihçesini, nasıl bugünlere geldiğini Google' dan aratarak bulabilirsiniz ama benim asıl derdim Türkiye' de, Türk insanına nasıl entegre olduğu.Bende yaklaşık iki buçuk senedir twitter kullanıcısıyım.İlk başlarda saçma gelmişti sonra işi şakaya vurup dalga geçtim hatta espiri yeteneğim de gelişti diyebilirim.Yanlız beni benden alan bir ayrıntı var ki o çok fena!Türk insanına tespit yapma modasını getirmiş olması.Vay arkadaş! Meğer insanlar yıllardır hatta asırlardır Twitter' ı bekliyormuş da bilmiyormuşuz.Artık sokakta yürürken aklıma bir şey geldiğinde "hım bunu Twitter' a yazarım" diyorum.Daha çok insan gözlemlemeye başladım.Hatta bazen aklıma gelen şeyleri unutmamak için telefonuma not alır halde buluyorum kendimi.Dün arkadaşlarımla oturuyoruz birisi komik bir şey dedi hemen "bunu Twitter' a yazalım" dedik mesela.Peki bu kendimizi deşifre etmek mi yoksa "bakın ben nasıl da güzel cümleler kurabiliyorum, nasıl da zekiyim nasıl da kıvrak zekaya sahibim" mi demek istiyoruz? Bazı arkadaşlarım Twiter' da gerçekten iyi tespitler espiriler yapıyor ama bazıları cidden espiri yapıcam diye kıçlarını yırtıyorlar.Peki neden bu kadar tespit  yapma ihtiyacı içindeyiz?Niye böyle olduk biz arkadaş?Hem artık Twitter' da siyasi mesajlar da çok verilmeye başlandı.Bence tüm bunlar hep dediğim gibi Twitter' a girilen bir "tweet"i bir kişinin okuma ihtimali olduğu kadar 80 milyon kişinin de okuma ihtimalinin olması.Çünkü yazan kişi birilerine mesajın iletileceği kanaatinde.Bu sadece benim varsayımım tabii.Öte yandan '80 sonrası jenerasyonun baskıdan dolayı söyleyemedikleri şimdi şimdi çıkmaya başlıyor.Çok değişik bir jenerasyondur mesela "80 sonrası jenarasyonu". Konumuza dönecek olursak bu Twitter' a tespit yapma ihtiyacı ortaya bambaşka bir şey çıkardı; "twiter dili". Evet pek sevgili dostlarım nedir bu twitter dili? Böyle inceden sivri dilli, herşeyi ben bilirim havası taşıyan "vay arkadaş ne insanlar varmış" dedirten cinste, hafif alengirli ucu açık cilalanmamış laflar öbeği.Yabancılar daha çok "şu an şuradayım falan filan yapmaktayım" diye tweet girerken Türkiye'de kadın erkek ilişkisi üzerine yapılan tespitler, mevcut iktidarla ilgili tespitler vs. tutuluyor.Tweet sahibi mesela kadınsa kadınlarla ilgili ayrıntı mesajlar verebiliyor yada erkek arkadaşını çamura sokup çıkartıyor.Pek ilginç tabii.Bir de Twitter üzerinden birbirine sataşan tipler var o bambaşka bir konu tabii.Velhasılı kelam hepimiz pek sevdik beğendik Twitter' ı hatta yapılan tespitlerin ve espirilerin zeka düzeyini görünce tweet sahibini yeniden tanıdık belki sevdik belki de  "aman salak bu be"  deyip geçip gittik...






Şu "big brother" olayı aslında Twitter'da da var.Sadece sanal versiyonu.Takip ettiğiniz ünlünün ne yaptığını gözlemliyorsunuz.Çünkü insanlar başka insanların hareketlerini yaptıklarını izlemeye yakın bir doğaya sahiptir.Bu nedenle Türkiye' de ve dünyada "biri bizi gözetliyor" tarzı programlar fazlaca tutulmuştur.Haha sanırım yine tespit yaptım.Belki de yapmadım?




Hadi kendinize iyi bakın dışarı çıkmam gerekiyor şimdi. 


Simq

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder